top of page
Mountains

SAVJETOVALIŠTE ZA RODITELJE

Roditeljstvo predstavlja jedno od najznačajnijih i najizazovnijih životnih putovanja. Logoterapija donosi niz vrijednih koristi roditeljima, pružajući podršku koja roditeljima pomaže u otkrivanju smisla i radosti unutar roditeljske uloge. U suradnji s logoterapeutom, roditelji razvijaju vještine potrebne za postizanje ravnoteže između "hladnoće glave" (razuma) i "topline srca" (empatije), postavljanje jasnih granica s ljubavlju, poboljšanje komunikacije s djecom, jačanje odnosa i usvajanja strategija za suočavanje sa stresom i izazovima roditeljstva.

Zbog posvećenosti podršci obiteljima i prepoznavanja izazova s kojima se roditelji suočavaju, osim individualnog ili obiteljskog savjetovanja, naš Centar organizira i "LOGOTERAPIJSKU ŠKOLU RODITELJSTVA"

Parents and Daughter

Roditeljstvo je jedna od najvažnijih i najzahtjevnijih uloga u životu.

Ponekad se suočavamo s izazovima i pitanjima na koja nismo sigurni kako odgovoriti. Savjetovalište za roditelje nude priliku da dublje razumijete sebe kao roditelja i pronađete načine kako se nositi sa stresom, komunikacijskim preprekama te kako graditi snažnije veze sa svojom djecom.

 

Prijavite se i osnažite se za ovo važno putovanje roditeljstva uz podršku stručnjaka i metoda logoterapije.

 

LOGOTERAPIJSKA ŠKOLA RODITELJSTVA

Ova inicijativa predstavlja dodatni resurs, nadograđujući individualnili obiteljsko savjetovanje, te pruža strukturiran i edukativan pristup kako bi roditelji lakše obavljali svoju ulogu. Kroz raznolike teme i stručno vođene radionice, škola roditeljstva osmišljena je kako bi pomogla roditeljima u razumijevanju i uspješnom savladavanju izazova koje donosi roditeljska uloga. Nudimo praktične alate, stručno vodstvo i zajednicu podrške kako bismo pomogli roditeljima u izgradnji snažnih obiteljskih veza i pružili potrebnu podršku tijekom njihovog putovanja kroz roditeljstvo.

 Naš cilj je osnažiti roditelje i doprinijeti njihovom emocionalnom blagostanju u obiteljskom okruženju.

Crossing the River

Online „Logoterapijska škola roditeljstva“

"Rastući s ljubavlju: Vodič za smislenu pustolovinu roditeljstva"

Početak: siječanj 2024.

U suvremenom društvu, roditeljstvo može biti izazovno putovanje ispunjeno pitanjima, odlukama i neizvjesnostima. Logoterapijska škola roditeljstva, temeljena na načelima Viktora E. Frankla, utemeljitelja „treće bečke škole psihoterapije“ – logoterapije i egzistencijalne analize, pruža orijentaciju kroz ovu kompleksnu stazu, potičući roditelje na dublje razumijevanje vlastitog roditeljskog iskustva i usmjerava ih prema smislenom i autentičnom odgoju.

Jedna od ključnih komponenti ovog vodiča je logoterapijski pristup, koji postavlja pitanje o smislu i svrsi u roditeljskom zadatku. Razumjeti smisao roditeljstva ne samo da olakšava svakodnevne izazove, već i pruža dublje zadovoljstvo i ispunjenje.

Sadržaj ŠKOLE

Prvi korak prema smislenom roditeljstvu leži u upoznavanju i razumijevanju samih sebe. Razumjeti vlastite vrijednosti, ciljeve i ograničenja ključno je za stvaranje autentičnog roditeljskog pristupa. Definiranje jasnih ciljeva u roditeljstvu pomaže usmjeriti se prema smislenim putanjama. Važno je razmotriti koje vrijednosti želite prenijeti svojoj djeci i kako ih podržati u njihovom razvoju. Otvorena i iskrena komunikacija s djecom ključna je za izgradnju kvalitetnih odnosa. Postavljanje smislenih pitanja, slušanje s pažnjom i razgovor o važnim temama pridonose razumijevanju i otvaraju dijalog. Svako dijete je jedinstveno, a razumijevanje njegovog fizičkog, emocionalnog i mentalnog razvoja omogućuje prilagodbu roditeljskog pristupa prema individualnim potrebama. Umjesto fokusiranja isključivo na zadatke i obaveze, roditelji se potiču da prepoznaju smisao u svakodnevnim situacijama. Postavljanje pitanja poput "Kako ovo doprinosi rastu mog djeteta?" pomaže održati jasnoću i usmjerava pažnju prema bitnim ciljevima. Smisleno roditeljstvo, nadalje, zahtijeva sposobnost prilagodbe. Fleksibilnost u pristupu omogućava bolje suočavanje s neočekivanim izazovima i stvaranje izbalansiranog okruženja za rast i razvoj djece. 

1.    Komunikacija s djecom:

Savjeti o efikasnoj komunikaciji, slušanju i postavljanju otvorenih pitanja kako biste izgradili povjerenje s djecom.
2.    Razvoj emocionalne inteligencije:

Kako poticati emocionalnu inteligenciju kod djece, pomažući im razumjeti i izražavati svoje osjećaje na zdrav način.
3.    Postavljanje granica:

Kako postavljati jasne i dosljedne granice, istovremeno potičući neovisnost i odgovornost kod djece.
4.    Rješavanje konflikata:

Savjeti o mirnom rješavanju konflikata i poučavanju djece kako razumjeti i rješavati sukobe.
5.    Podrška u akademskom razvoju:

Kako poticati učenje, istraživanje interesa djece i pružati podršku njihovom školskom uspjehu.
6.    Primjena pozitivnih disciplinskih pristupa:

Kako se usredotočiti na pozitivne metode discipliniranja (umjesto na kažnjavanje) koji potiču odgovorno ponašanje.
7.    Razumijevanje različitih faza razvoja:

Proučavanje specifičnosti svake faze djetetova razvoja i prilagodba roditeljskog pristupa prema potrebama djeteta.
8.    Savjeti za ravnotežu između posla i obitelji:

Kako uskladiti roditeljstvo s profesionalnim životom i održavati ravnotežu između obiteljskih i poslovnih obveza.

Posvetite trenutak svog vremena kako biste razmotrili pitanja koja će Vam pomoći prepoznati smisao sudjelovanja u „Logoterapijskoj školi roditeljstva“:

 

  • Jeste li otvoreni za otkrivanje dubljeg smisla u vlastitom roditeljskom iskustvu?

  • Prepoznajete li potrebu za oblikovanjem vlastite roditeljske perspektive?

  • Želite li usvojiti pozitivne discipline koje potiču odgovorno ponašanje kod djece?

  • Osjećate li se nespremni ili neopremljeni za ostvarivanje otvorene i iskrene komunikacije s vašom djecom?

  • Jeste li otvoreni za razumijevanje jedinstvenosti svakog djeteta i prilagodbu pristupa prema njihovim potrebama? 

  • Osjećate li se nesigurno ili bez smjernica kada je u pitanju uključivanje smisla u vaše svakodnevne roditeljske prakse?

  • Zanima li vas stjecanje vještina razmatranja fleksibilnosti kao ključnog čimbenika smislenog roditeljstva?

  • Nedostaju li vam jasni koraci koje biste željeli poduzeti prema roditeljstvu obogaćenom smislom?

  • Spremni ste prihvatiti stručno vođenje koje će potaknuti vaše dublje razumijevanje i povezivanje s vlastitim roditeljskim putem?

Note Pad_edited.png

Ako ste odgovorili s „da“ na navedena pitanja, s velikim zadovoljstvom Vas pozivamo da se pridružite „Logoterapijskoj školi roditeljstva“. Očekuje Vas iskustvo koje će obogatiti Vašu roditeljsku ulogu i pružiti Vam alate za dublje razumijevanje i smislenije vođenje obitelji.

 

Dobrodošli!

„Rastući s ljubavlju“ nije samo običan vodič, već ključ koji otvara vrata smislenijeg roditeljstva, obogaćenog ljubavlju, razumijevanjem i radošću – putokaz prema obiteljskoj sreći i dubokom povezivanju. 

Neka svaki korak bude ispunjen smislom i ljubavlju.

Informacije o održavanju programa

Online „Logoterapijska škola roditeljstva“

odvija se tijekom 6 mjeseci kroz 6 modula, s jednim susretom mjesečno u trajanju od 120 minuta (srijedom od 20:00 do 22:00 sata).

Termini

Modul 1 - 17.1.24.
Modul 2 - 28.2.24.
Modul 3 - 20.3.24.
Modul 4 - 24.4.24.
Modul 5 - 22.5.24.
Modul 6 - 19.6.24.

Broj mjesta je ograničen! (max. 15 osoba)

bottom of page