top of page

Osvježite radno okruženje uz logoterapiju - Pronađite svrhu i zadovoljstvo na poslu!

Logoterapija je također primjenjiva u poslovnom i organizacijskom kontekstu, osobito na području motivacije za rad, radne učinkovitosti, ozračja na radnom mjestu, razvijanju profesionalnog identiteta, ali i sindroma sagorijevanja koji posljedično vodi do depresije i dugotrajnog bolovanja. 

Office

Logoterapija ima potencijal za osnaživanje zaposlenika i organizacija te doprinese stvaranju produktivnijeg radnog okruženja.

Pomaže ljudima da pronađu smisao u onome što rade, čime se povećava njihova motivacija za rad i radni učinak, a oni rezultiraju postavljanjem izazovnijih profesionalnih ciljeva i osjećaj pripadnosti timu / odjelu.

Kako vam logoterapija može pomoći u radnom okruženju?

Neovisno o tome jeste li zaposlenik ili poslodavac, logoterapija može vam pomoći izgraditi snažnije i zadovoljnije radno okruženje. Naš pristup je prilagođen vašim specifičnim potrebama i izazovima kako biste ostvarili pozitivne promjene na poslu.

Slijedeća pitanja Vam mogu pomoći da prepoznajete svoje potrebe, ambicije i želje i potaknuti na razmatranje logoterapije kao resursa za postizanje osobnog i profesionalnog zadovoljstva.

Osjećate li se ispunjeno na svom radnom mjestu ili osjećate da nešto nedostaje?

Radno mjesto može biti mjesto gdje ljudi provode velik dio svog vremena, stoga je važno da se osjećaju motivirano i ispunjeno onim što rade. 

Kako biste opisali svoj odnos prema radu i vašim profesionalnim ciljevima?

Razmišljajući o svom radu i profesionalnim ciljevima, važno je osvijestiti kako se nosite s poslom i što vas motivira u postizanju vaših ciljeva. Ovaj odnos prema radu može otkriti vaše vrijednosti, strasti te želju za osobnim i profesionalnim rastom. 

Jeste li pronašli smisao  u onome što radite svakodnevno?

Svaki dan provodimo velik dio vremena radeći. Stoga je važno da naše svakodnevne aktivnosti imaju dublji smisao i svrhu. Ovo pitanje istražuje vašu percepciju koliko se osjećate ispunjeni i motivirani svojim radom. 

Kako se nosite s izazovima, stresom i balansom između poslovnog i osobnog života?

U svijetu koji je često dinamičan i zahtjevan, suočavamo se s brojnim izazovima i stresom kako na profesionalnom, tako i na osobnom planu. Važno je razumjeti kako se nosimo s tim izazovima te kako usklađujemo svoje poslovne obaveze s osobnim životom. 

Je li vaš trenutni posao u skladu s vašim vrijednostima i životnim ciljevima?

Vaš trenutni posao značajno utječe na vašu svakodnevnicu i ukupno zadovoljstvo životom. Razmišljajući o tome je li vaš trenutni posao u skladu s vašim vrijednostima i životnim ciljevima, istražujemo koliko se osjećate povezani s onim što radite te kako vaš rad doprinosi ostvarivanju većih životnih ambicija. 

Kako se nosite s promjenama i kako one utječu na vaše zadovoljstvo poslom?

Promjene su neizbježan dio svakog radnog okruženja i mogu značajno utjecati na naše zadovoljstvo poslom. Važno je razumjeti kako se nosite s tim promjenama te kako one utječu na vašu motivaciju i ukupno radno iskustvo. 

Kakvu podršku i međuljudske odnose osjećate na svom radnom mjestu?

Međuljudski odnosi i podrška na radnom mjestu igraju ključnu ulogu u našem profesionalnom iskustvu. Osjećati podršku i imati pozitivne međuljudske odnose doprinosi radnoj atmosferi i ukupnom zadovoljstvu poslom. 

Motivacija igraju ključnu ulogu u našem radnom okruženju. Osjećati se motiviranim na poslu znači da se svakodnevno susrećemo s izazovima s entuzijazmom te da se osjećamo povezano s onim što radimo. 

Osjećate li se motivirano na svom radnom mjestu?

Jeste li otvoreni za istraživanje dubljeg smisla i unutarnje motivacije na svom profesionalnom putu?

Istraživanje dubljeg smisla i unutarnje motivacije na profesionalnom putu može donijeti značajne koristi u osobnom i profesionalnom rastu. 

Sindrom sagorijevanja ("burnout")

Sindrom sagorijevanja, poznat i kao "burnout", označava stanje fizičke, emocionalne i mentalne iscrpljenosti uzrokovano produljenim izlaganjem stresu na radnom mjestu. Osobe koje pate od sindroma sagorijevanja često doživljavaju osjećaje iscrpljenosti, nedostatak motivacije i interesa za posao te osjećaj bespomoćnosti. To može utjecati na njihovu produktivnost, kvalitetu rada i općenito blagostanje. Sindrom sagorijevanja posebno je važan za prepoznavanje i suočavanje kako bi se osiguralo održivo i zdravo radno okruženje.

Prepoznavanje sindroma sagorijevanja ("burnout") važno je kako biste mogli pravodobno reagirati i potražiti potrebnu podršku.

Ako primijetite ove znakove kod sebe ili kod kolega, važno je potražiti podršku. To može uključivati razgovor s nadređenima, konzultaciju sa stručnjakom za mentalno zdravlje ili razmatranje strategija za smanjenje stresa i obnavljanje ravnoteže u životu.

Iscrpljenost 

Osjećate se konstantno umorno, bez obzira na količinu sna.

Osjećaj

nemoći

Osjećate da nemate kontrolu nad situacijama na poslu i osjećate se bespomoćno.

Gubitak motivacije

Gubite interes za posao koji ste nekada voljeli i osjećate nedostatak entuzijazma.

Povećana iritabilnost

Postajete brzo frustrirani, razdražljivi i imate poteškoće u komunikaciji.

Smanjena produktivnost:

Imate teškoća s obavljanjem zadataka i primjećujete da vam je produktivnost opala.

Zdravstveni problemi

Može se pojaviti niz fizičkih simptoma kao što su glavobolje, probavni problemi ili povećana osjetljivost na infekcije.

Ciničnost i cinizam

Postajete cinizam prema kolegama, poslu ili organizaciji te se osjećate distancirano.

Smanjen interes za osobni život

Gubite interes za aktivnosti koje su vas nekada veselile izvan posla.

Neki od znakova sindroma sagorijevanja uključuju:

bottom of page